Skall du ut och vandra? Det är ett utmärkt sätt att uppleva naturen. Den nordiska miljön är svårslagen, något som vi ofta glömmer bort. Tack och lov blir vi snabbt påminda om det när vi beger oss ut på en kortare eller längre vandring. Innan man ger sig ut på en vandring finns det vissa saker man behöver tänka på. Om man vill vara säker på att inte missa något kan man vända sig till Fjällsäkerhetsrådet för att beställa en folder med nödvändig information. Det finns också faktorer som är rätt självklara, men som man kan behövs påminna sig om. Genom att vara förberedd och ha avsatt tid för planering av själva vandringen kommer den upplevas mycket roligare och smidigare när man väl ger sig iväg. Målet med en vandring är att gå hela den planerade rutten, så låt inte dålig framförhållning orsaka att du måste avbryta din vandring när du väl påbörjat den.
Ha rätt utrustning
En viktig sak när man skall ut på vandring är att välja en längd på leden som passar ens kondition. Faktum är att ovanligt många kallade på fjällräddning 2017, och i många fall handlade det om att personerna blivit trötta och inte orkat gå. Något som underlättar vandringen är att ha bra kläder. De skall väga lite, andas bra och samtidigt stå emot både vind och fukt. Något annat som kan orsaka problem är dåliga skor. Om du köper nya skor inför din vandring skall du se till att gå in skorna innan du ger dig iväg. Om man inte gör det kan man få jobbiga skavsår som gör det omöjligt att slutföra vandringen. Oavsett om skorna är använda tidigare eller inte kan det ändå löna sig att packa med några skavsårsplåster. Väskan man använder får gärna vara anpassad för vandring. Sådana väskor sitter bekvämt på ryggen och gör att det inte känns onödigt ansträngande att bära på dem. Beroende på årstid kan man välja att ta med sig vantar och mössa, framförallt om natten kan det vara skönt att klä på sig värmande plagg.
Planera för övernattning och måltider
Visst är det skönt att sova i en säng, men det får man göra hemma. När man är på vandring får man istället planera sina sovplatser noga. Att ta med ett tält kan vara enkelt. Det man behöver tänka på är att tältet skall vara behändigt, lätt att packa ihop, ta lite plats och framförallt inte väga mycket alls. Ju tyngre vikt det har desto jobbigare blir det att bära. Om man inte kan sova direkt mot tältgolvet eller marken kan man välja att ta med någon form av liggunderlag. Samma gäller med dem, se till att de tar så lite plats som möjligt. Klarar man sig utan liggunderlag går det bra att bara ta med en sovsäck. Det finns många modeller på sovsäckar som är anpssade för kortare och längre vandringar. Något annat man måste planera är mat, och hur den tillagas. Pulversoppor tar exempelvis lite plats. Det viktigaste är att ta med sig tillräckligt mycket vatten, så man inte drabbas av uttorkning.