Norrländskt fiske

Det finns mycket fint att skriva om norrländskt fiske. Det är inte bara själva fisket som lockar – den storslagna naturen är också en viktig del av upplevelsen. Här kan alla finna den sinnesfrid de önskar och hitta sina alldeles egna smultronställen att fiska på – gott om plats finns det för alla. De flesta som kommer till Norrland för att fiska vill få upp röding, öring och harr men även arter som sik, abborre och gädda är populära. I Norrland finns även de sista outbyggda laxälvarna i hela Östersjöområdet och den enda delen i Sverige där laxen vandrar ända upp till fjällområdet på väg till sina lekplatser. Vare sig du gillar flugfiske, spinnfiske eller trolling – det finns något för varje smak.

Europas sista vildmark

Norrland är verkligen ett paradis för fiskare men det finns ändå vissa regler att förhålla sig till – detta för att skydda djur och natur så att samma fantastiska natur även kommer att finnas kvar i framtiden. I vatten som ej är privatägda behöver du därför på vissa ställen ha fiskekort och det är nödvändigt att hålla koll på fiskekartor. Ibland förekommer det också begränsningar i hur mycket man får fiska så att fiskevattnet inte blir utfiskat, det vill säga att fisken tar slut. Det är länsstyrelserna som är tillsynsmyndigheten som ska se till att svenskt fiske är livkraftigt och att fiskenäringen är hållbar och långsiktig. Många företag inom turistnäringen erbjuder nu också olika slags fiskepaket eller fiskecamper och utlovar fiskeäventyr med eller utan guide i Europas sista orörda vildmark. Allt är förberett för den moderna turismen och man kan precis som vid skidåkning välja om man vill ta med sig sin egen utrustning eller hyra på plats.

Fiska på vintern

Nu är det förstås inte bara under sommarmånaderna som det går utmärkt att fiska i Norrland. All slags pimpelfiske är också mycket populärt och rödingar och öringar kan du pimpla lika väl på vintern som du kan fiska dem på sommaren. Arjeplogsfjällen är känt för sitt fina rödingfiske och det finns inte mycket som slår nystekt fjällfisk. Ismete vid fullmåne sägs vara riktigt effektivt på gädda. Visserligen hugger betydligt färre gäddor vid fullmåne men de som gör det är betydligt större än normalt. Vintertid i Norrland råder det ju som bekant inte någon brist på snö så då kan en snöslunga komma väl till pass. AL KO snöslunga snowline 620 E II är en tvåstegsslunga, vilket betyder att slungan först luckrar upp snön och sedan slungar iväg den. Det är en lättstartad bensindriven maskin som sparar på rygg och axlar.

Leave a Reply

mts_schema