Fornminnen i Tänndalen

Byn Tänndalen i västra Härjedalen är omgiven av en vacker natur och välbesökt av de som är intresserade av skidåkning, fiske och vandring på några av de många lederna som finns på fjällen. Hamrafjället ligger mitt i byn och bjuder på härliga vyer för den som vill promenera upp till toppen. Skidbackarna inbjuder till utförsåkning med en mängd nerfarter i de olika backarna med ett väl utbyggt liftsystem. Längdskidåkaren har olika spår i området att välja på och den friska luften tillsammans med en härlig naturupplevelse är svårslagen. Orten har även en intressant historia med fornminnesplatser man kan besöka.

Intressanta fornlämningar att besöka

Tänndalen befolkades först i slutet av 1800-talet och innan dess användes området som sätervall för boskap. Idag är det en populär turistort som i dagsläget hamnat på den politiska agendan i frågan om Sverige ska delas in i större regioner, men storregion är inget alternativ för Härjedalen och Jämtland som saknar en politisk majoritet för förslaget. Orten är värt ett besök för sina fornlämningar. Bostäder och fångstboplatser som härstammar ända från stenåldern har hittats här liksom olika fångstgropar som användes för att fånga in vilda djur. Intill sjön Lossen har man funnit ett femtiotal gravhögar från tidig järnålder och är man intresserad av att besöka dessa finns de utmärkta på kartan längs vandringslederna.

Friluftsliv i Tänndalen

Tänndalen är mest känt som en vintersportort för skidintresserade, men det finns även aktiviteter under resten av året. Tänndalens naturreservat bjuder på storslagna fjällvyer längs med vandringslederna och de är väl utmärkta på kartorna. Är man intresserad av blommor kan ett besök på Hamrafjället – som även kallas Blomsterfjället – mitt i byn med sina drygt 400 olika växtarter vara värt att besöka. Fiskekort finns att köpa för den intresserade i någon av sjöarna runtom Tänndalen. Orten arbetar för ett aktivt friluftsliv och att det ska vara tillgängligt för alla. Det finns möjlighet att komma ut i naturen via ramper för att underlätta för rullstolsburna och barnvagnar.

 

Leave a Reply

mts_schema