Tänndalssjön

I Norrlands inland, i det populära och härliga Härjedalen, sträcker Tänndalssjön ut sig söderut från skidorten Tänndalen. Sjön tillhör Ljusnans huvudavrinningsområde och är 36 meter djup med en yta på nästan 1.6 kvadratkilometer. Tänndalssjön avvattnas av vattendraget Tännån som flödar genom två andra vattendrag innan det når havet. Runt omkring sjön består området av mestadels skog och kalhyggen. Tänndalen är en vintersportort för i huvudsak längdåkning, men sedan de tre dalstationerna Svansjön, Tännporten och Hamra byggdes samman 1984 ingår orten i Härjedalens största sammanhängande alpina skidområde med 13 liftar och 53 nedfarter. Tänndalen fick 1952 ta över Sveriges äldsta privatägda utförsåkningsskola från Riksgränsen men 2010 flyttades skidskolan liksom Tänndalens alpina anläggning längs Rutfjällets nordsida över till att ingå i destination Funäsfjällen istället. 2009 byggdes en 1050 meter lång fyrstolslift i Tännporten och 2016 förnyades även liftsystemet vid Hamra med bland annat en sexstols expresslift med sätesvärme. Tänndalen med sjön är dock minst lika fantastiskt på sommaren.

Fiska i Tänndalssjön och Tännån

På sommaren kommer många besökare till Tänndalssjön med en enda sak i sinnet – fiske! Tänndalssjön är sedan gammalt ett erkänt storöringvatten och sjöfisket är bäst från midsommar och framåt sommaren. På vintern finns det isfiske som är som bäst strax efter isläggningen och fram på vårvintern. Rekordet för öring ligger här på 11,7 kilo, men sjön bjuder på mer än bara öring, det finns även gott om harr och röding. Området omfattas av Funäsdalsfjällens fiskepass. Vid denna fjällsjö man kan hyra båt och det finns även en anlagd pir att gå ut och fiska på för den som är rörelsehindrad. Om man tröttnar på fisket och vill variera sig lite kan man även fjällvandra, paddla kanot, rida och spela golf i området. Man kan också fiska i Tännån. Mitt emot Fiskecentret i Tännäs på vägen ner till Tännån finns ett vindskydd som man kan ha som utgångspunkt för att sedan fiska sig nedströms vindskyddet och bron. Sedan är det bara att rikta in sig på de stora stenarna som ligger i ån och hoppas på bra fiskelycka! Här har man även röjt upp en sträcka på 800 meter för att underlätta framkomligheten.

Samla dina lån

Att företa en fiskeresa till Härjedalen kan komma att kosta en slant, åtminstone om man inte bor i det närmaste grannskapet. Sverige är avlångt och om man reser hit från de södra delarna av landet kanske man behöver ta ett litet lån för att stärka semesterkassan, särskilt om man ska stanna en längre period. På enklare.se kan du snabbt och enkelt ansöka om ett lån. Tjänsten, som dessutom är gratis, gör en låneförfrågan till en mängd olika banker och låneinstitut på en samma gång. På så sätt slipper du själva skicka iväg en massa låneansökningar och det bästa är att genom att använda dig av denna tjänst så görs det bara en enda kreditupplysning, och inte en per ansökan som annars skulle ha varit fallet. Du får också på detta sätt det bästa möjliga erbjudandet ställt till dig och slipper jämföra själv. En annan positiv sak är att, om du redan har flera andra lån, så kan du på denna sajt ansöka om upp till 500 000 kronor och samla dina andra lån och krediter.

Leave a Reply

mts_schema