Längdskidåkning i Tänndalen

I Tänndalen finns skidåkning som passar alla, då anläggningarna runt Funäsfjället kan erbjuda allt från skidskola för de allra minsta, till piståkning av världsklass och längdskidåkning för de som föredrar att åka ”på platten”. Faktum är att man i Tänndalen hittar Nordic Ski Center, som är världens längsta sammanhängande system av skidspår. Dessutom finns ytterligare 450 kilometer av leder på kalfjället.

Nordic Ski Center är mer än 300 kilometer långt, och har Funäsdalen som sin centralort. Från centralorten kan man sedan åka i så kallade transitspår till andra spårcentraler i systemet. Systemets två ytterpunkter är Ramundberget och Fjällnäs, som man kan nå via spår som går förbi Bruksvallarna respektive Tänndalens skidstation.

Spårsystemet håller inte bara världsklass när det gäller dess längd, utan även när det gäller spårens bekvämlighet. Spåren prepareras till exempel alltid med pistmaskin, och är tillgängliga både för åkare som föredrar klassisk stil och friåkningsstil. Dessutom har systemet skidbroar på flera ställen, för att man med lätthet ska kunna ta sig över vägar eller vattendrag. Vägen genom spårsystemet är markerad med skyltar vid varje vägskäl, som också visar distans till de olika målen. Längs med vägen finns också raststugor med möjliget att elda, varför man inte behöver oroa sig för att bli fast i spåren utan möjlighet till skydd.ramundberget_tusen_och_fjall

Tack vare allt detta har Nordic Ski Center vid flera tillfällen varit skådeplatsen för internationella tävlingar. Det betyder dock inte att man måste vara en skidåkare i världsklass för att få något utbyte av spåren – det finns skidspår i alla svårighetsnivåer i systemet, varför en nybörjare som vill prova på längdåkning också kan ge sig ut i Funäsdalens skidspår.

Under en intensiv skidsemester i Tänndalen, där det finns så mycket olika skidspår att utforska, finns alltid risken att man råkar skada sig, antingen genom en felåkning med skidan eller helt enkelt genom att man överanstränger sig. Om du skulle känna av några problem med värk i kroppen efter att du kommit hem, bör du därför besöka en naprapat eller annan manuell terapeut för att få hjälp med diagnosticering och behandling. Sedan är du redo både för vardagens utmaningar och för fler dagar i skidspåret.

Leave a Reply

mts_schema