Tänndalen -en destination för både sommar och vinter

Tänndalen på vintern

Tänndalen är en skidort som ligger i Härjedalens kommun. Här finns en av Sveriges stora skidorter med Funäsdalen som centrum. I Tänndalen finns ”både utförs- och längdåkning” (https://www.expressen.se/allt-om-resor/i-tanndalen-aker-man-skidor-pa-alla-satt/) i ett stort liftsystem med 13 liftar och 53 nedfarter för utförsåkning. För längdåkning finns det stora och välpreparerade Nordic Ski Center.

Fjällvärlden i Tänndalen är mycket vacker med höga fjäll som erbjuder skidåkning ovanför trädgränsen. Eftersom det finns så många nedfarter passar backarna alla; från barnfamiljer till riktigt vassa skidåkare som söker spänning och äventyr. Skidorterna i Tänndalen-Funäsdalen är väl utbyggda med många olika boendealternativ i form av hotell, stugor och lägenheter.

Centralorten Funäsdalen erbjuder flera livsmedelsbutiker, bowling, en vårdcentral, Apotek och systembolag. Förutom detta finns lokala delikatessbutiker som populära Bruksvallarnas rökeri som erbjuder färsk rökt röding, hemgjorda såser, ostar, renkorv och mycket mer. Den genuina fjällkänslan är också bevarad i de restauranger och våffelstugor som finns runtom i området.

Fjällvärlden på sommaren

Även på sommaren erbjuder de svenska fjällen fantastiska upplevelser. I Tänndalen kan man vandra på fjälltopparna och njuta av en magisk utsikt. Vissa liftar samt Funäsgondolen är öppna sommartid om man inte orkar vandra upp hela vägen.

Man kan också paddla på Ljusnans kristallklara vatten, nedströms i maklig takt i en kanot som man hyr i sportshopen i Funäsdalen eller av något av de vildmarksföretag som erbjuder friluftsupplevelser. Turen tar några timmar och ger tid för fika- och badpauser på sandbankar längs älven. Är man intresserad av fiske kan man hyra eller köpa spön och fiska i en fjällsjö eller älv. Fiskekort köps i sportshop eller på nätet.

Våffelstugorna är öppna även på sommaren. Det är nästan ett måste att smaka de fantastiskt frasiga våfflorna vid Mittåkläppens fäbodvall, Rökt röding från Bruksvallarna kan man också njuta av sommartid. Nära Tänndalen finns också ett antal vackra vattenfall att titta på, t.ex. Anderssjöåfallet och Fettjeåfallet som dock ligger en vit från Tänndalen.

Fjällvandring i ödemarken

Tänndalen erbjuder bekvämare fjällvandring med ett samhälle i relativ närhet. Vill man ut på de stora vidderna kan man ge sig ännu längre upp i landet med flyg Stockholm Kiruna för att vandra i nationalparkerna Abisko, Sarek eller Stora sjöfallet. Även här finns ibland våffelstugor men det är inte alls lika mycket civilisation som i Tänndalen. För att prova på det enkla fjällivet och uppleva natur, vattenfall och fjällsjöar kan man ta en semester i Tänndalen för att se hur man trivs och klarar sig innan man ger sig på de stora öde nationalparkerna.

Leave a Reply

mts_schema