Tännäs

Tännäs ligger i Tännäs distrikt, där man också hittar småorterna Tänndalen och Funäsdalen. Namnet Tännäs kommer från det fornnordiska ordet ”tenda”, som betyder ”den glittrande” eller ”den glänsande”. Att människor har levt länge på orten bevisas om inte annat av att namnet omnämns redan år 1406.

Ungefär lika länge har det funnits en kyrka på orten, och man tror att den första att byggas där var en liten stavkyrka. Den nuvarande kyrkan är den tredje i ordningen, och den byggdes på 1800-talet enligt ritningar av arkitekten Johan Adolf Hawerman. Kyrkan är den högst belägna i Sverige, på 648 meter över havet.1280px-Myskoxe_i_Tännäs

Förutom sin högt belägna kyrka har Tännäs något annat som är unikt i landet, nämligen det enda myskoxhägnet i Sverige. Hägnet drivs med syftet att förhindra att myskoxarna utrotas i Sverige, eftersom det förutom de myskoxar som befinner sig i hägnet endast finns ytterligare sju myskoxar i landet, som strövar fritt på fjället i Härjedalen.

Om du funderar på att flytta från stan och bygga ett eget hus i Tännäs eller någon av de andra orterna runt Funäsdalen eller västra Härjedalen, kommer du att behöva enkel tillgång till byggmaterial. Det smidigaste när man befinner sig långt från närmsta bygghandel är att beställa byggvarorna online, och hos Skånska byggvaror kan du beställa allt du behöver.

Leave a Reply

mts_schema